Nakit

AHAT

Ahat je v zodiaku mistični kamen meseca septembra in kamen dvojčkov, tradicionalno je zelo popularno darilo za dvanajsto in štirinajsto obletnico poroke.

Ahat so uporabljali že v neolitiku, pri Babiloncih in starih Egipčanih pa je bil že zelo razširjen v izdelavi nakita in okrasja. Verjeli so, da ahat skrbi za duševno energijo in pomaga pri koncentraciji. Perzijski magi so verjeli, da lahko z ahatom preprečijo nevihte, pontski kralji so bili veliki zbiratelji izdelkov iz ahata. V Evropi je bil vrhunec zbirateljstva med monarhi za časa Bizanca in renesanse.

Ahat je zelo trd kamen, ki se pridobiva na različnih koncih sveta, zelena in modra barva ahata pa sta relativno redki. Ahat je znan po tem, da v svojem vzorcu izrazi okolico najdišča.

JASPIS

Jaspis, eden izmed mističnih rojstnih kamnov meseca oktobra, zapisan v sončnem znaku device, vendar tudi kamen leva in škorpijona ter kamen Marsa v povezavi z elementom ognja.

Jaspis je bil v antičnem času eden izmed najbolj priljubljenih, morda zaradi svoje razširjenosti po svetu.V starih civilizacijah so verjeli, da jaspis pripomore k negi, absorbira negativno energijo, ščiti pred daljšimi boleznimi in pomaga pri težavah z želodcem, prostati in nogami, v obredih so ga uporabljali tudi šamani. Uporabljali so ga Asirci, Babilonci, stari Egipčani, Grki in Rimljani, Indijci verjamejo, da razširja čakre, medtem ko Kitajci verjamejo, da usklajuje razmerje med jinom in jangom, najstarejše najdbe pa segajo 20,000 let v preteklost iz najdišč v Franciji.

Stari Egipčani so globoko verjeli v moč jaspisa, zato imamo danes najštevilnejšo kolekcijo artifaktov narejeno iz jaspisa v antičnem svetu ravno iz starega Egipta. Hvalnica, kjer je omenjen Tot, bog modrosti ter začetnik znanosti in umetnosti, pravi: "Lunin disk na vrhu glave je iz rdečega jaspisa..." Stari Egipčani so iz jaspisa izdelovali posode, kipe, predvsem pa osebne žige, ki so jih uporabljali za podpise in zaključitve pogodbenih razmerij.

Rožna kamena strela

Rožna kamena strela v ljudski tradiciji pomeni uravnavanje čustev in notranjega miru, predvsem naj bi obogatila razumevanje lepote, umetnosti in glasbe, s povečanjem samozavesti in ljubezni do sebe in drugih. Zato so ga velikokrat poimenovali kamen ljubezni.

Eden izmed velikih ljubiteljev rožne kamene strele je bil tudi Ludvik II Bavarski, ki je kamen velikokrat vključil v dekoracijo gradov, kitajska cesarica Cixi je bila takšna ljubiteljica, da naj bi imela zbirko preko ene tone rožne kamene strele, tako pravijo legende.

Kamena strela, imenovana tudi 'božji led', je eden izmed najbolj razširjenih kamnov, ki se ga ne uporablja le v nakitu, ampak tudi v industriji. V ljudski tradiciji so verjeli, da pomaga pri osebni moči, zdravem spancu ter pri razumevanju težkih situacij, mnogokrat razumljen kot energetski 'generator'.

Kameno strelo so uporabljala že stara ljudstva v Severni Ameriki in Avstraliji, tako v obredih kot v izdelavi pripomočkov. Perzijci so uporabljali kameno strelo za obogatitev materinega mleka, v Afriki pa so jo Hotentoti uporabljali za žrtvovanje živali in obrezovanje, dolga tradicija uporabe je tudi na Šetlandskih otokih.. Včasih poimenujejo kameno strelo praded kristalov.

Tigrovo oko

Tigrovo je eden izmed tipov kamene strele, gre za kalcedon, ki je član družine chatoyant, z originalnim pomenom 'mačjega očesa'. Antična ljudstva so ga uporabljala kot talisman in zaščito pred 'zlim očesom' in črno magijo, mnogi napovedovalci prihodnosti so ga nosili okoli vratu, ker naj bi pomagal pri uvidu tako preteklosti kot prihodnosti.

V ljudskem verovanju naj bi kamen prinašal srečo, zbistril intelektualne sposobnosti, pomiril ter pomagal pri astmatičnih obolenjih. Tigrovo oko je bil eden izmed najbolj uporabljenih kamnov.

Biserna matica

Biserna matica je eden izmed prvih materialov, ki so ga ljudje uporabljali za izdelavo tako nakita kot pripomočkov. Nakit iz biserne matice lahko najdemo v praktično vseh antičnih civilizacijah, od Babilona, starega Egipta, Perzije, Sumercev, Minojske kulture in ostalih antičnih grških kultur, Južne Amerike, vse do Pacifiških otokov. V orientalskem svetu je biserna matica eden izmed najbolj uporabljenih intarzijskih elementov, v Otomanskem cesarstvu je biserna matica dosegla vrhunec, kar lahko vidimo v znameniti turški palači Topkapi. Biserna matica je arhitekturne vrhunce dosegla še v Indiji, primer je Tadž Mahal, v budističnih templjih in Kitajskem v času cesarstva.

Med najbolj znamenitimi uporabniki biserne matice je bil Egipt, kjer lahko še danes občudujemo natančno izdelane pohištvene in arhitekturne elemente mošej, palač in starih hiš s tako natančnim oblikovanjem, da je bil ta uvid Egipta eden izmed prvih ob vstopu Napoleonovih sil na egipčanska tla. Uporaba biserne matice v starem Egiptu sega 4200 pr.n.št.

V ljudskem verovanju je biserna matica primarni vir miru in vrnitev k prvotni zdravilni energiji iz praoceana, prvotnega vira gibanja in začetka rojstva.

Steatit

Steatit ima dolgo zgodovino uporabe, ki sega v Perzijo, Egipt, Minojsko kulturo, tudi v Severno Ameriko, danes pa ima uporabno vrednost tudi v industriji, od kozmetike do keramike. V Severni Ameriki so ga uporabljali za kuhinjske pripomočke in pipe za tobak, ornamenti pa segajo tudi 5000 let v preteklost, uporaba za kuhinjske pripomočke sega 8000 v preteklost, ko so ameriški indijanci potovali v kanujih do otoka San Clemente na izkop. Kuhinjske pripomočke so izdelovali tudi Skandinavci, ko so ugotovili, da steatit zdrži tako visoke kot nizke temperature.

V starem Egiptu so steatit uporabljali za izdelavo kuhinjskih pripomočkov, ornamentov, talismanov, kot zanimivost, uporabljali so ga tudi v kozmetiki. Steatit so zmleli v prah in ga uporabljali kot puder za obraz in kot puder za dojenčke. Ob kolonizaciji Egipta s strani Arabcev, so beduini začeli z velikimi izkopi steatita, ki so ga izvažali preko trgovskih poti tudi v Evropo. Eden izmed najpomembnejših rudnikov je bil Wadi Abu Qureya, ki je danes arheološko najdišče.

Zakaj izbrati nas?

100 % Kvaliteta
+ 200 Izdelkov
Brezplačna dostava
Varen nakup